Skip to content
Use the search to find information about InterSystems products and solutions, career opportunities, and more.
1Patient1Record4Belgium
#1Patient1Record4Belgium
#1Patient1Record4Belgium is een community waarbij alle Belgische spelers binnen de gezondheidszorg samen kunnen komen met ideeën, opinies, maar ook met vragen over patiëntendossiers.

Meer in het bijzonder, #1Patient1Record4Belgium heeft als doel om de gezondheidszorg transparant te maken, met behulp van de creatie van een individueel patiënten dossier, beschikbaar voor alle belanghebbenden op medisch niveau. Vandaag, zijn we er nog niet, alhoewel het milieu binnen de ziekenhuizen enorme stappen vooruit heeft gezet de afgelopen jaren. Binnen het landschap van de Belgische ziekenhuizen zijn, sinds januari 2020, 25 netwerken of groepen geformeerd die samen hun krachten hebben gebundeld, een kentering met de doelstelling dat de patiënt centraal staat.

Onvolledige medische dossiers

De afgelopen twee decennium, echter, is het een uitdaging geweest voor de ongeveer 200 verschillende ziekenhuizen om hun eigen software te ontwikkelen en om patiëntendossiers aan te maken en bij te houden. De ziekenhuizen zijn dus ook beperkt tot het intern delen van de patiëntendossiers met de verschillende afdelingen. Deze individuele systemen zijn vaak niet verenigbaar met elkaar, dit houdt in dat het uitwisselen van de verschillende patiëntendossiers tussen ziekenhuizen een enorme uitdaging is en blijft. Het resultaat hiervan is dat een patiëntendossier vaak onvolledig is.

De eerste doelstelling van #1Patient1Record4Belgium is dan ook om dit probleem naar voren te brengen en een community te creëren waar dit besproken kan worden en waar ruimte is voor ideeën, suggesties en opinies. Om vervolgens ook alle betrokkenen de kans te geven om interageren met vragen over het dit onderwerp. Door het volgen en gebruiken van de #1Patient1Record4Belgium hashtag, kan iedereen deelnemen aan de conversatie, van patiënt tot dokter en alle andere geïnteresseerden binnen de gezondheidszorg, inclusief thuisverpleegkundigen, specialisten en iedereen die dagelijks samenwerking heeft met ziekenhuizen.
#1Patient1Record4Belgium - Logo

Wist je dat...

Icon 1patient1record4belgium
Meer dan één op de vier Belgen (26%) zijn medisch patiëntendossier al heeft geraadpleegd, en maar 24% de informatie vond die ze zochten?
Icon 1patient1record4belgium
89% bereid is om het medisch patiëntendossier te delen met een gezondheidsprofessional om de kwaliteit van de zorg te verbeteren?
Icon 1patient1record4belgium
76% een voorstander is van gegevens delen met ziekenhuizen en wetenschappelijke onderzoeksinstellingen?

Verhalen uit de community

Iedereen heeft ermee te maken. En deze stemmen zijn ontzettend belangrijk. Ons doel bereiken we alleen samen.
17 okt 2024
De beschikbaarheid van patiëntgegevens is cruciaal voor het bieden van kwalitatieve zorg, het beheren van de privacy en veiligheid van patiënten en het bevorderen van de betrokkenheid van patiënten.
31 okt 2024
Voor iemand die zo vaak in ziekenhuizen moet zijn, is het ontzettend frustrerend om steeds weer dezelfde vragen te krijgen.
29 okt 2024
Door je eigen ervaring als patiënt of door het zo goed mogelijk mee te maken via een naaste: iedereen wordt geconfronteerd met het probleem van het beheer van zijn medisch dossier dat we willen oplossen.

Blog #1patient1record4belgium

De artikelen #1patient1record4belgium van onze blog vindt u hier:

De community #1Patient1Record4Belgium

De community, #1Patient1Record4Belgium, zet zich in voor een data systeem in de gezondheidszorg van België. Daarnaast staat de community voor een goede connectie tussen het globaal medisch dossier (GMD) en het elektronisch patiëntendossier (EPD). De huisarts heeft toegang tot het globaal medisch dossier (GMD).

Het elektronisch patiëntendossier (EPD) wordt volledig apart beheerd door het ziekenhuis. De gezondheidszorg in België vraagt om een goed een eengemaakt overzicht van alle belangrijke data van een patiënt, waardoor het mogelijk wordt om met toestemming van de patiënt, alle data transparant ter inzage te hebben. Doorzoekbaar, en ongeacht van de bron.

Waardoor er geen verschil mag zitten tussen de data in het elektronisch patiëntendossier (EPD) en het globaal medisch dossier (GMD). Helaas komen deze cruciale verschillen tussen de dossiers vandaag de dag nog te vaak voor in de gezondheidszorg van België. Herken jij dit probleem ook en wil je dat hier verandering in komt? Sluit je dan nu aan bij onze community via de onderstaande link.

Facebook - X - LinkedIn - YouTube