Skip to content
Use the search to find information about InterSystems products and solutions, career opportunities, and more.

Alle data moet bij de bron blijven – vervolgens moeten we zorgen dat we de bronnen verbinden

Alle data moet bij de bron blijven – vervolgens moeten we zorgen dat we de bronnen verbinden

Security en consent. Twee begrippen die niet zonder elkaar kunnen. Zeker niet als het gaat om hetgeen wij met #1Patient1Record4Belgium hard voor aan het strijden zijn: ervoor zorgen dat de data van de patiënt daadwerkelijk bij de patiënt terechtkomt. Sylvie Vandevelde, werkzaam bij itsme®, weet hoe belangrijk het is om veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en privacygevoeligheid te waarborgen.

Over itsme®

In 2017 is itsme® gelanceerd. Inmiddels gebruiken ruim 6,5 miljoen Belgen de identiteitsapp om zichzelf online te identificeren, transacties te bevestigen en documenten te ondertekenen. De app is een unicum in Europa en het idee achter dit concept kent veel overeenkomsten met de #1Patient1Record4Belgium beweging.

The patient is the data

Met #1Patient1Record4Belgium willen we niet één groot dossier creëren, maar willen we dat je als patiënt simpelweg toegang hebt tot de gegevens van jou als patiënt. Logisch, toch? Daarnaast heb je één digitale identiteit, dus is het onnodig dat deze gegevens zo verspreid zijn waardoor de juiste diagnose stellen of behandelingen te bepalen alleen maar bemoeilijkt wordt.

Om dit te bewerkstelligen, is een systeem als itsme® – waar veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en privacygevoeligheid centraal staat – absoluut een must. Er moet een ecosysteem komen die erkend wordt door alle partijen, en misschien nog wel belangrijker: waar er sprake is van vertrouwen tussen alle partijen.

Jij als een patiënt moet in control zijn. Jij moet consent geven en moet zelf ook kunnen zien wat voor consent je geeft. Op die manier wordt vertrouwen gecreëerd: je kunt het ziekenhuis vertrouwen, want je hebt consent gegeven en het ziekenhuis weet andersom dat de data gelinkt is aan jou ook echt van jou is.

Sylvie Vandevelde
   Sylvie Vandevelde

Ben je het er ook mee eens dat we betere toegang tot onze gezondheidsgegevens nodig hebben? Sluit je aan bij #1Patient1Record4Belgium, deel jouw ervaringen en laten we samen werken aan de verbetering van de gezondheidszorg in België.

How an IT professional sees: Open data transformation

GERELATEERDE THEMA'S

Andere Berichten Die Je Misschien Leuk Vindt.

28 jan 2025
The OMOP CDM is designed to help researchers do many types of observational research. It is used by a lot of researchers, data analysts, and healthcare organizations.
21 jan 2025
Our Workshop focused on bridging the gap between two prominent healthcare data frameworks: the OMOP Common Data Model (CDM) and the HL7 FHIR standard.
14 jan 2025
The healthcare industry is undergoing a digital transformation that is both complex and critical. One of the most significant challenges is the standardization of data models.
07 jan 2025
Welcome to the Managing Scattered Health Data with OMOP blog series, in which we will explore the role of OMOP, its data model, implementation challenges, and the solutions offered by InterSystems.
19 nov 2024
De medische geschiedenis van een persoon bepaalt in grote mate welke behandelingen voor hem of haar de meest ideale zijn wanneer een nieuwe kwaal of ziekte zich aandient.
12 nov 2024
Vanaf het begin van onze beweging #1Patient1Record4Belgium duikt regelmatig de vraag over privacy op.
31 okt 2024
Voor iemand die zo vaak in ziekenhuizen moet zijn, is het ontzettend frustrerend om steeds weer dezelfde vragen te krijgen.
29 okt 2024
Door je eigen ervaring als patiënt of door het zo goed mogelijk mee te maken via een naaste: iedereen wordt geconfronteerd met het probleem van het beheer van zijn medisch dossier dat we willen oplossen.
24 okt 2024
We al heel veel data hebben, maar het simpelweg niet hergebruiken of inzetten bij klinische behandelingen. En dat terwijl juist dit zo belangrijk is.
22 okt 2024
Digitale gegevens zijn alleen doorzoekbaar als ze goed en volgens strenge normen worden verzameld en bewaard. Wetgeving zou hier het verschil in kunnen maken en correct gebruik waarborgen.