Skip to content
Use the search to find information about InterSystems products and solutions, career opportunities, and more.

Belgische ziekenhuisnetwerken zitten op heel veel data, maar missen overzicht

Belgische ziekenhuisnetwerken zitten op heel veel data, maar missen overzicht

Belgische ziekenhuizen hebben nog wat werk voor de boeg als ze patiëntengegevens vlot en voor alle medische instanties beschikbaar willen maken. Hubs of uitwisselingsnetwerken zijn vaak een puzzel die dokters en medisch personeel nog moeten leggen. De oplossing bestaat nochtans en levert in heel wat andere landen al strakke resultaten op. InterSystems HealthShare Unified Care Record bundelt alle medische dossiers, ook als ze verspreid zijn over meerdere systemen én maakt ze met de klap doorzoekbaar.

Het noodlot kan voor ieder van ons toeslaan. Een banale botsing op een voetbalveld met nare gevolgen bijvoorbeeld, resulteerden voor onze sales engineer Andries Demont in een nachtje op intensieve, een operatie en een verblijf van een week in het ziekenhuis. Hij kwam er gelukkig weer helemaal bovenop. Al werd zijn revalidatie niet meteen vereenvoudigd door de beschikbaarheid, of beter het gebrek eraan, van zijn medische gegevens. Voor die ene opname van een week, creëerde het softwarepakket van het ziekenhuis 40 (!) pdf-verslagen in het federale hub-systeem.

40 voor 1 patiënt en dat voor een opname van een week en één enkele medische ingreep. Voor patiënten met meerdere ingrepen of chronische ziektes loop dit aantal dus nog een eind op. In dit kluwen van papierwerk moet een behandelende arts op zoek gaan naar de info die hij nodig heeft om de desbetreffende patiënt verder te helpen. De zoekfunctie beperkt zich tot de titel, departement, publicatiedatum en type van het verslag. In sommige gevallen moet de dokter dan maar door de documenten beginnen scrollen. Dat neemt soms veel meer tijd in beslag dan nodig.

 

Healthshare Unified Care Record: één dossier per patiënt

Nochtans is er één systeem voorhanden dat toegang kan bieden tot alle bronnen én een zoekmogelijkheid creëert binnen het dossier van één enkele patiënt. Daarvoor wist InterSystems Healthshare Unified Care Record te ontwikkelen. Die toepassing kan alle medische gegevens die over een kluwen van systemen verspreid staan in één oplossing samenbrengen. Aan de hand van gestructureerde data, ontsluit het meerdere bronnen via één portaal en/of API. Dat leidt niet alleen tot een beter overzicht, maar brengt ook bepaalde parameters in kaart en kan zo preventief bepaalde trends opsporen.

Ziekenhuizen hoeven ook niet langer hun databronnen aan te passen om hub API’s aan te spreken. Healthshare koppelt zich aan de ziekenhuissystemen met de interoperabiliteitsmodule ‘HealthConnect’. De output van het platform bieden we aan in de meest gebruikte standaarden, zoals bijvoorbeeld FHIR, CDA, HL7v2. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een eigen formaat te definiëren.

De Healthshare-toepassing wordt vandaag al wereldwijd gebruikt, ook bij meerdere databronnen en zelfs voor miljoenen patiënten zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Ze bewees haar waarde al op vlak van stabiliteit en presteert ook vlekkeloos in ‘high-availability’ en ‘high-volume’ omgevingen. In Nederland is het de centrale component in het Landelijk Schakelpunt (LSP) dat de data van de meeste apotheken en heel wat huisartsen deelt. Hoewel er aanvankelijk wat scepticisme leefde, zijn vandaag miljoenen Nederlandse burgers overtuigd.

De voordelen van Healthshare Unified Care Record zijn wereldwijd al gebleken en bewijzen er nog elke dag hun waarde voor de gezondheidszorg. Doorzoekbare dossiers die uit meerdere bronnen worden samengevoegd voor miljoenen patiënten vereenvoudigen het werk van het medische personeel aanzienlijk en dat zonder de minste bijwerkingen.

 
Meer weten over HealthShare? Op onze site kan je alle extra info terugvinden.

 

Andere Berichten Die Je Misschien Leuk Vindt.

07 jan 2025
Welcome to the Managing Scattered Health Data with OMOP blog series, in which we will explore the role of OMOP, its data model, implementation challenges, and the solutions offered by InterSystems.
08 okt 2024
Ontwikkelingen zoals de komst van kunstmatige intelligentie, machine learning en data-tools hebben de potentie om de medische zorg voorgoed te transformeren.
01 okt 2024
Ontwikkelingen zoals de komst van kunstmatige intelligentie, machine learning en data-tools hebben de potentie om de medische zorg voorgoed te transformeren.
10 sep 2024
Operaties zijn een duur gebied in klinieken en hebben daarom een aanzienlijke invloed op de winstgevendheid. Het is dus geen verrassing dat ziekenhuizen op zoek zijn naar manieren om de efficiëntie van operatiekamers te verhogen en uiteindelijk ook de bezettingsgraad.
05 sep 2024
Gemiste medische afspraken zijn een wijdverbreid en kostbaar probleem voor zorgverleners. Gemiste afspraken hebben invloed op het interne tijdbeheer, optimale patiëntenzorg en vaak ook op het resultaat.
03 sep 2024
AI maakt een beter begrip van risico's mogelijk, een effectiever beheer van patiënten na ontslag en een aanzienlijke verlaging van de kosten.
03 jul 2024
In dit artikel presenteren we de nieuwe mogelijkheden voor onze TrakCare- en HealthShare-oplossingen, die de rol van AI als adviseur, assistent en facilitator illustreren.
Head of Global Healthcare Solutions, InterSystems
07 jun 2024
Maak kennis met InterSystems FHIR Server, een essentieel onderdeel voor moderne gegevensuitwisseling in de gezondheidszorg.
14 mei 2024
Door gegevens in real-time te vertalen en om te zetten naar FHIR-formaat, zorgt de server voor on-demand toegang tot legacy-gegevens zonder duplicatie en biedt het flexibiliteit bij de inzet van de gegevens.
07 mei 2024
Ontdek InterSystems IRIS for Health, meer specifiek InterSystems FHIR Server, een fundamenteel onderdeel van moderne gegevensuitwisseling in de gezondheidszorg