De laatste tijd fuseren steeds meer medische laboratoria, wat grote uitdagingen op IT-gebied met zich meebrengt, met name op het vlak van dataconsolidatie vanuit verschillende systemen en het waarborgen van de datakwaliteit. InterSystems biedt hiervoor oplossingen aan. Robert Eggermont, Country Sales Manager bij InterSystems, zal in dit artikel deze efficiënte en effectieve oplossingen verder toelichten.
Inleiding
Steeds meer medische laboratoria fuseren, vaak gedreven door de wens om efficiënter te werken, kosten te besparen en een betere service te bieden in een concurrerende en gereguleerde markt. Zo’n fusie is echter een complex en moeizaam proces op IT-gebied, vooral wat betreft de dataconsolidatie uit verschillende systemen en het behoud van de datakwaliteit.
Fusies van medische laboratoria: IT- en Data-uitdagingen
De grootste uitdagingen bij fusies van laboratoria zijn het consolideren van heterogene gegevens uit verschillende systemen en het waarborgen van de datakwaliteit. Laboratoria maken vaak gebruik van uiteenlopende applicaties, elk met unieke dataformaten en -structuren, wat harmonisatie complex maakt. Daarnaast is het cruciaal om de continuïteit van zorg te waarborgen en datalekken te voorkomen.
Wat voor oplossingen biedt InterSystems?
De technologieën van InterSystems zijn gebouwd op robuuste en schaalbare architecturen die hoge prestaties en betrouwbaarheid bieden. Door gebruik te maken van gestandaardiseerde protocollen zoals FHIR, en door continue ondersteuning en updates, zorgen zij ervoor dat hun oplossingen altijd up-to-date en optimaal functioneel blijven.
Waar is dit succesvol toegepast?
Een goed voorbeeld is het Hunterdon Healthcare system in New Jersey. Door de jaren heen hebben veranderingen in data, ontbrekende gegevens en spellingsfouten geleid tot verminderde datakwaliteit, wat de patiëntenzorg niet ten goede komt. Daarom werd de hulp van InterSystems ingeroepen. De uitdaging lag hier in het harmoniseren van de verschillende zorgdata en het verbeteren van de
informatiestromen.
InterSystems
HealthShare Patient Index biedt een geautomatiseerde en gemakkelijk te integreren oplossing om een "single source of truth" voor identiteits- en demografische informatie te creëren. Patient Index is vooraf geconfigureerd om samen te werken met InterSystems
HealthShare® Unified Care Record, wat het samenvoegen van informatie uit meerdere bronnen in een enkel, nauwkeurig en
verenigd zorgdossier versnelt.
Met deze producten van InterSystems was het mogelijk om patiëntgegevens te harmoniseren en risicowaarschuwingen tussen verschillende systemen te integreren. Dit leidde tot een verbeterde informatiestroom en betere samenwerking tussen zorgorganisaties.
Unified Care Record en de Patient Index zijn onderdeel van InterSystems HealthShare Suite of connected health solutions.
Andere use-cases waarbij de HealthShare Suite of Connected Health waarde kan toevoegen door haar interoperabiliteit zijn:
- Vroege detectie van microbiotische pathogenen: Snelle analyse van microbiologische data voor vroege detectie pathogenen. Onze systemen kunnen microbiologische gegevens snel analyseren om pathogenen in een vroeg stadium te identificeren. Vroege detectie betekent snellere behandelingsbeslissingen, vermindering van de verspreiding van infecties en verbetering van de hersteltijden van patiënten.
- Voorspellen afgekeurde laboratoriummonsters: Door de factoren te onderzoeken die bijdragen aan de afkeuring van laboratoriummonsters, kunnen onze voorspellende algoritmen (m.b.v. machine learning en A.I.) problemen isentificeren en verminderen voordat ze zich voordoen. Dit leidt tot efficiëntere laboratoriumprocessen, minder vertragingen en een verhoogde tevredenheid bij zowel patiënten als zorgverleners.
Wat zijn de toekomstige trends op het gebied van data-integratie in laboratoria?
In de toekomst zal er verdere implementatie van AI en machine learning plaatsvinden om gegevensanalyse te verbeteren en voorspellende inzichten te bieden. Daarnaast zal er een grotere focus zijn op het waarborgen van data privacy en -veiligheid, gezien de groeiende hoeveelheid gevoelige gegevens die worden beheerd.
Hoe ziet de toekomst eruit voor laboratoria die willen innoveren op het gebied van data-integratie?
Laboratoria die willen innoveren, zullen steeds meer moeten investeren in technologieën die niet alleen data kunnen integreren, maar ook realtime analytics en interoperabiliteit bieden. Door deze innovaties kunnen zij efficiënter werken, betere zorg leveren en concurrentievoordeel behalen.
Heeft u vragen?
Neem dan contact met Robert op, hij helpt u en uw organisatie graag verder!