Skip to content
Use the search to find information about InterSystems products and solutions, career opportunities, and more.

De slimmere collega van de radioloog- AI toepassingen onder de loep

De slimmere collega van de radioloog- AI toepassingen onder de loep

Veel mensen zijn bang dat computers slimmer worden dan wij. Dat “worden” kunnen ze weglaten, want computers zíjn vaak al slimmer. Zo publiceerde Smarthealth onlangs een artikel over het kunstmatig intelligente algoritme van Google dat radiologen verslaat in het herkennen van longkanker in CT-scans. Dit is goed nieuws voor longpatiënten, maar het roept ook vragen op. Want hoe kan het dat een algoritme scherper is dan het beoordelingsvermogen en de jarenlange ervaring van specialisten? Hoe moeten specialisten omgaan met de “opmars van de robots” en wat betekent dit voor patiënten en de kwaliteit van de zorg? In dit blog bespreken we deze vragen aan de hand van een voorbeeld op de afdeling radiologie.

Intussen- op de afdeling radiologie

Een afwijking of knobbel in de longen kan kwaadaardig zijn en daarmee een voorstadium van longkanker. Hoe langer je wacht, hoe kleiner de kans op genezing. Dit maakt CT-scans (en de interpretatie ervan) zo belangrijk. Radiologen zijn opgeleid om afwijkingen (ook wel nodules geheten) te herkennen, zodat zij verder onderzoek kunnen doen en bij slecht nieuws kunnen ingrijpen. “Dat kunnen wij ook”, moet grootmacht Google gedacht hebben. En ze kregen gelijk. Onderzoekers bij Google creëerden een deep learning model dat 11% minder vals positieven en 5% minder vals negatieve uitkomsten leverde in vergelijking tot hun menselijke tegenspeler, de radioloog. Hiermee bewijst Google dat hun algoritme beter is in het detecteren van nodules dan specialisten- een enorme medische doorbraak.

Oneerlijke strijd

Hoe kan het dat een algoritme slimmer is dan een arts? Voordat we deze vraag beantwoorden, moeten we eerst een kanttekening plaatsen. De strijd tussen arts en algoritme is namelijk niet helemaal eerlijk. In het geval van de longscans kreeg het algoritme 42.000 scans van verschillende patiënten te zien. Een mens is hier te veel tijd aan kwijt en moet het met minder vergelijkingsmateriaal en verwerkingscapaciteit doen. Daarnaast heeft een algoritme maar één taak in zijn leven terwijl artsen over het algemeen drukbezette mensen zijn. Bovendien scoorden het algoritme en artsen gelijk toen zij eerdere CT-scans van patiënten te zien kregen en die vergeleken met huidige scans. Dit vertelt ons dat algoritmes niet zozeer veel slimmer zijn dan artsen, maar vooral efficiënter en beter met data. Ook zijn ze minder foutgevoelig omdat iedere menselijke tussenkomst ontbreekt. Wat algoritmes dus vooral zo waardevol maakt, is dat ze veel en snel data kunnen verwerken zonder last te hebben van alles wat menselijk is (vermoeidheid, stress, interpretatie).

AI als nieuwe collega- niet als vervanger

Eerlijk of oneerlijk; bovenstaande conclusie leidt ons naar de volgende gewetensvraag: wat doen radiologen nog op de röntgenafdeling? Waarom nemen algoritmes het werk niet gewoon over? Het antwoord zit ‘m in opvolging en zorg. Een algoritme kan niet geruststellen, uitleggen, doorvragen, klachten signaleren of advies op maat bieden. Het zijn dit soort taken waar een goede arts in uitblinkt, omdat hij hierbij zijn medische kennis moet inzetten om menselijke, persoonlijke zorg te verlenen. Momenteel verdwijnt veel van de radioloog z’n tijd in het -jawel- detecteren van nodules en komt de belangrijke zorgtaak op de tweede plaats. Daarnaast kampen veel ziekenhuisafdelingen met een personeelstekort, wat betekent dat een slimme, nieuwe collega in de vorm van een algoritme een welkome toevoeging is. Niet om de arts van z’n troon te stoten, maar om tijd vrij te maken voor het belangrijkste onderdeel van zorg: persoonlijk contact met patiënten.

AI toepassingen op de zorgwerkvloer

De waarde van kunstmatige intelligentie beperkt zich natuurlijk niet tot de afdeling radiologie. Overal in het ziekenhuis kunnen deep learning modellen bijdragen aan betere en persoonlijkere zorg en bieden ze een uitkomst voor het chronische tekort aan specialisten. Hoe zit dat in jullie ziekenhuis of zorginstelling? Laat het weten in een reactie!
 
Lees meer

De route naar een moderne zorgorganisatie E-book voor bestuurders in de zorg

 

GERELATEERDE THEMA'S

Andere Berichten Die Je Misschien Leuk Vindt.

28 jan 2025
The OMOP CDM is designed to help researchers do many types of observational research. It is used by a lot of researchers, data analysts, and healthcare organizations.
21 jan 2025
Our Workshop focused on bridging the gap between two prominent healthcare data frameworks: the OMOP Common Data Model (CDM) and the HL7 FHIR standard.
14 jan 2025
The healthcare industry is undergoing a digital transformation that is both complex and critical. One of the most significant challenges is the standardization of data models.
07 jan 2025
Welcome to the Managing Scattered Health Data with OMOP blog series, in which we will explore the role of OMOP, its data model, implementation challenges, and the solutions offered by InterSystems.
19 nov 2024
De medische geschiedenis van een persoon bepaalt in grote mate welke behandelingen voor hem of haar de meest ideale zijn wanneer een nieuwe kwaal of ziekte zich aandient.
12 nov 2024
Vanaf het begin van onze beweging #1Patient1Record4Belgium duikt regelmatig de vraag over privacy op.
05 nov 2024
Security en consent. Twee begrippen die niet zonder elkaar kunnen. Zeker niet als het gaat om hetgeen wij met #1Patient1Record4Belgium hard voor aan het strijden zijn: ervoor zorgen dat de data van de patiënt daadwerkelijk bij de patiënt terechtkomt.
31 okt 2024
Voor iemand die zo vaak in ziekenhuizen moet zijn, is het ontzettend frustrerend om steeds weer dezelfde vragen te krijgen.
29 okt 2024
Door je eigen ervaring als patiënt of door het zo goed mogelijk mee te maken via een naaste: iedereen wordt geconfronteerd met het probleem van het beheer van zijn medisch dossier dat we willen oplossen.
24 okt 2024
We al heel veel data hebben, maar het simpelweg niet hergebruiken of inzetten bij klinische behandelingen. En dat terwijl juist dit zo belangrijk is.