Skip to content
Use the search to find information about InterSystems products and solutions, career opportunities, and more.

FHIR-initiatieven versnellen met InterSystems: Naadloze integratie met legacy data

abstract image of data points in a data cloud

HL7® FHIR® (Fast Healthcare Interoperability Resources) is een wereldwijde standaard voor het elektronisch uitwisselen van informatie uit de gezondheidszorg. Maar de implementatie van FHIR kan verschillende uitdagingen met zich meebrengen die tot compatibiliteitsproblemen leiden. Zo maken veel zorgorganisaties nog gebruik van legacy-gegevens die de elektronische data uitwisseling met andere zorgorganisaties belemmeren.

InterSystems heeft uitgebreide expertise in huis om deze legacy gegevens naadloos te integreren naar het FHIR-formaat. Met FHIR zijn zorgorganisaties in staat het overzicht in patiëntdata te vergroten en informatiestromen te stroomlijnen, en zo de zorg en patiëntresultaten te verbeteren. De experts en oplossingen van InterSystems helpen zorgorganisaties om tijd en middelen te besparen, en de implementatie van FHIR te vereenvoudigen – ongeacht het formaat of de bron waarin de gegevens zich bevinden.

In onze vorige blog leerden we al meer over de FHIR Server. Door gegevens in real-time te vertalen en om te zetten naar FHIR-formaat, zorgt de server voor on-demand toegang tot legacy-gegevens zonder duplicatie en biedt het flexibiliteit bij de inzet van de gegevens – of dat nu on-premises, in de cloud of als SaaS-oplossing is. Maar wat komt er nog meer bij kijken?

FHIR Facade voor gegevens in alle bronnen en formaten

De FHIR Server kan op verschillende manieren worden ingezet, en zo ook als FHIR Facade. De FHIR Facade fungeert als een tussenlaag tussen de interne gegevenssystemen van een zorgorganisatie en externe partijen die gebruik maken van de FHIR-standaard. Zo functioneert de FHIR Facade als een interface die complexiteit van FHIR omzeilt, bijvoorbeeld voor legacy-gegevens. Tegelijkertijd maakt de FHIR Facade het eenvoudiger om patiëntgegevens uit te wisselen met andere systemen die de FHIR-standaard ondersteunen, terwijl de gegevens in hun oorspronkelijke bron en formaat blijven. Door InterSystems FHIR server als Facade in te zetten, worden deze gegevens automatisch en in realtime naar het FHIR-formaat vertaald.

FHIR Transformation Service

Als een organisatie legacy-gegevens heeft, kunnen deze eenvoudig naar het FHIR-formaat worden aangepast met de InterSystems FHIR Transformation Service. Deze service zorgt voor directe toegang tot de legacy-gegevens zonder de noodzaak voor duplicatie of verplaatsing. Zo kunnen zorgprofessionals moeiteloos werken met gegevens afkomstig uit diverse bronnen en diverse standaarden.

FHIR Repository en SQL Builder

Om vervolgens efficiënte toegang en de uitwisseling van gegevens met andere zorgorganisaties mogelijk te maken, biedt de InterSystems FHIR Repository een gestandaardiseerde opslagruimte. De FHIR Repository is gebaseerd op het InterSystems IRIS for Health-platform. Het platform is uitgerust met een FHIR-server, SQL Builder en Bulk FHIR-functionaliteit.

Met de FHIR SQL Builder kunnen analisten en BI-ontwikkelaars hulpmiddelen als ANSI SQL, Power BI of Tableau gebruiken. Op maat gemaakte SQL-schema’s worden rechtstreeks gegenereerd op basis van gegevens in de FHIR-repository, waardoor real-time zoekopdrachten en de integratie en actualisatie van externe tabellen mogelijk zijn. Dit voorkomt dubbele opslag van gegevens en een toename van opslagkosten.

Deze functionaliteiten van de FHIR Repository en het InterSystems IRIS for Health-platform maken systeemintegratie eenvoudiger, waarborgen de veiligheid van gegevens en voldoen aan de privacyregelgeving. De repository kan zowel lokaal als in de cloud worden ingezet.

Met een uitgebreid portfolio van geavanceerde FHIR-oplossingen biedt InterSystems de essentiële ondersteuning om FHIR-initiatieven binnen de gezondheidszorg te versnellen. Zo biedt InterSystems geavanceerde oplossingen zoals de InterSystems FHIR Server en Transformation Server voor de naadloze integratie van legacy data naar het FHIR-formaat. Door flexibele inzetbaarheid, schaalbaarheid en gestandaardiseerde opslagruimte via de FHIR Repository, biedt InterSystems een allesomvattende aanpak voor het verbeteren van de interoperabiliteit en het beheren van gezondheidsgegevens, ongeacht bron of formaat.

Andere Berichten Die Je Misschien Leuk Vindt.

28 jan 2025
The OMOP CDM is designed to help researchers do many types of observational research. It is used by a lot of researchers, data analysts, and healthcare organizations.
21 jan 2025
Our Workshop focused on bridging the gap between two prominent healthcare data frameworks: the OMOP Common Data Model (CDM) and the HL7 FHIR standard.
14 jan 2025
The healthcare industry is undergoing a digital transformation that is both complex and critical. One of the most significant challenges is the standardization of data models.
07 jan 2025
Welcome to the Managing Scattered Health Data with OMOP blog series, in which we will explore the role of OMOP, its data model, implementation challenges, and the solutions offered by InterSystems.
19 nov 2024
De medische geschiedenis van een persoon bepaalt in grote mate welke behandelingen voor hem of haar de meest ideale zijn wanneer een nieuwe kwaal of ziekte zich aandient.
12 nov 2024
Vanaf het begin van onze beweging #1Patient1Record4Belgium duikt regelmatig de vraag over privacy op.
05 nov 2024
Security en consent. Twee begrippen die niet zonder elkaar kunnen. Zeker niet als het gaat om hetgeen wij met #1Patient1Record4Belgium hard voor aan het strijden zijn: ervoor zorgen dat de data van de patiënt daadwerkelijk bij de patiënt terechtkomt.
31 okt 2024
Voor iemand die zo vaak in ziekenhuizen moet zijn, is het ontzettend frustrerend om steeds weer dezelfde vragen te krijgen.
29 okt 2024
Door je eigen ervaring als patiënt of door het zo goed mogelijk mee te maken via een naaste: iedereen wordt geconfronteerd met het probleem van het beheer van zijn medisch dossier dat we willen oplossen.
24 okt 2024
We al heel veel data hebben, maar het simpelweg niet hergebruiken of inzetten bij klinische behandelingen. En dat terwijl juist dit zo belangrijk is.