We hebben het nu al een tijdje over het data management platform. Een belangrijk onderwerp, want de groeiende hoeveelheid gegevens binnen organisaties moet ergens samenkomen en worden geanalyseerd. Toch zal je onderhand benieuwd zijn naar wat praktijkvoorbeelden. Want wat gebeurt er met je bedrijfsprocessen zodra je een data management platform implementeert? En wie merken die veranderingen? In dit blog beschrijven we de mogelijkheden aan de hand van de implementatie in 5 sectoren: scheepvaart, transport, openbaar vervoer, logistiek en openbare veiligheid.
Voordelen data management platform
Met een data management platform kun je gegevens uit verschillende systemen integreren, combineren en analyseren. De resultaten gebruik je weer om nieuwe applicaties te bouwen. Dit levert verschillende voordelen op:
- Eenheid in technologie. Bij een data management platform wordt gebruik gemaakt van één technologie in plaats van verschillende technologieën die aan elkaar geknoopt zijn. Het platform brengt op deze manier niet alleen je datastromen samen, maar zet ook alle berichten om in dezelfde gestandaardiseerde taal.
- Minder fouten. Dankzij deze interoperabiliteit kun je enorme hoeveelheden aan data verzamelen en combineren. Zo krijg je een compleet beeld van de situatie, voorkom je dubbele invoer en menselijke fouten.
- Sneller ontwikkelen. Doordat de gegevens en de ontwikkelomgeving zich bij het IRIS data management platform op één online plek bevinden, is het makkelijker de applicatie gebruik te laten maken van de gegevens die in je organisatie aanwezig zijn. Hierdoor ben je minder uren kwijt aan het uitzoeken en koppelen van de verschillende losse databronnen en de systemen voor het verzamelen, bewaren, omzetten en integreren van gegevens.
- Sneller reageren. Met een data management platform kun je de capaciteit van je IT-omgeving in een mum van tijd opschalen en kun je direct te reageren op ontwikkelingen buiten je organisatie.
- Lagere kosten. Ook belangrijk: als je je data management platform in de Cloud host, ben je ook nog voordeliger uit. Je betaalt immers alleen voor wat je gebruikt en kan dit naar boven en beneden bijstellen.
Laten we eens kijken hoe deze voordelen eruitzien in de praktijk.
Scheepvaart: integratie van monitoring, schadebeheer en onderhoud
De nieuwste zeeschepen zijn naast enorme bouwwerken ook veelzijdige informatiesystemen. Zo bouwde een van ’s werelds grootste scheepsbouwers een Integrated Platform Management System (IPMS) voor een van haar schepen. Met deze software zijn de scheepscontrole en monitoring geïntegreerd met het schadebeheer, het onderhoud en de training aan boord. Hiervoor diende informatie uit de ontwerp- en constructiegegevens van de scheepswerf als input (denk aan tekeningen, specificaties en spreadsheets). Daarnaast beheert de software 65.000 verschillende real-time signalen van verschillende sensoren.
De software is schaalbaar opgezet zodat deze kan meegroeien met het aantal gebruikers en de gewenste functionaliteiten. En door de herbruikbare componenten heeft de scheepbouwer het aantal ontwikkeluren dat nodig is om nieuwe IPMS-projecten te implementeren met 80% verlaagd.
Transport: verzekeraar werkt samen met taxi’s
Steeds meer dataverwerkingsbedrijven specialiseren zich in het verzamelen en beheren van gegevens uit voertuigsystemen. Zo wordt voor de taxibranche al volop met real-time sensor-gegevens gewerkt om het taxiverkeer te analyseren. Denk hierbij aan gegevens van de gps, de versnellingsmeter, rijstrookindicatoren, audiosystemen en beeldmateriaal van de auto. Dataverwerkingsbedrijven werken hiervoor samen met leveranciers van telematicasystemen en rijhulpsystemen ( Advanced Driver Assistance System-technologie) om diensten te leveren aan transport- en verzekeringsmaatschappijen. Dit doen zij door deze leveranciers, wagenparken en verzekeringsmaatschappijen gelegenheid te geven hun eigen diensten op het data management platform te ontwikkelen en aan te bieden.
Op deze manier zijn ze er bijvoorbeeld in New York in geslaagd om taxichauffeurs veiliger alternatieve routes aan te bieden. Hierdoor is het aantal ongevallen met taxi’s in deze stad met 87% gedaald en kunnen verzekeraars data en beeldmateriaal van ongelukken gebruiken bij rechtszaken.
Openbaar vervoer: sneller tickets reserveren met minder fouten
Ook de openbaar vervoersector is volop in beweging. Zo maakt het online reserveringssysteem van veel vervoersbedrijven momenteel een ware transformatie door. Zo worden de interne IT-systemen van veel verschillende Europese spoorwegorganisaties met een centraal systeem verbonden op een data management platform. Hiermee worden goed beveiligde datastromen gecreëerd tussen back-officesystemen en front-end klantsystemen, waaronder het self-service e-commerce portal.
Deze virtuele samenwerkingsverbanden leveren een hoop op. Zo kan de gemiddelde tijd om een reservering te maken worden verlaagd, hoeft er minder handmatig te worden ingevoerd en neemt hiermee ook het aantal fouten af.
Logistiek: track & trace van containers wereldwijd
Jaarlijks worden er vele miljoenen containers geladen en gelost in honderden havens over de hele wereld. Veel containerbedrijven zijn daarom op zoek naar een oplossing waarmee ze grote hoeveelheden data real-time kunnen verwerken en deze direct via track & trace ter beschikking kunnen stellen aan partners en aan klanten. Zo weet iedereen precies waar de goederen zich bevinden en wanneer zij in actie moeten komen.
The Internet of Things-technologie is hiervoor een perfecte uitkomst. Hiermee wordt waardevolle informatie verzameld, die op een data management platform kan worden samengebracht en geanalyseerd. Klanten en medewerkers kunnen hierdoor de locatie en status van hun vracht real-time volgen. Ook kunnen agentschappen met behulp van aan het land aangepaste rapportages voldoen aan de eisen van de verschillende landen.
Openbare veiligheid: voorkomen van ongelukken door analyses van oogbewegingen
Vermoeidheid is een belangrijke oorzaak van ongelukken. Optalert is gespecialiseerd in vermoeidheidstechnologie en heeft met het IRIS data management platform een toepassing ontwikkeld die wordt gebruikt in de mijnbouw en de transportsector. Het systeem volgt de oog- en ooglidbewegingen van een bestuurder zodat het real-time vermoeidheid kan vaststellen nog voordat die persoon zich ervan bewust is. Naast het direct waarschuwen van de bestuurder, verzamelt de toepassing grote hoeveelheden gegevens die op het platform worden opgeslagen voor onderzoek en analyses.
Data management platform: onmisbaar element in je digitale transformatie
Een data management platform is voor veel organisaties een onmisbare tool geworden om op een zinvolle manier gebruik te maken van de enorme hoeveelheid gegevens in hun organisatie. Daarnaast zorgt het platform ervoor dat data-intensieve applicaties aan elkaar gekoppeld kunnen worden, wat organisaties weer een stap dichterbij hun digitale transformatie brengt.