Skip to content
Use the search to find information about InterSystems products and solutions, career opportunities, and more.

Samenwerken in de logistieke keten: hoe kies je je partners? [3/3]

Samenwerken in de logistieke keten: hoe kies je je partners? [3/3]

In deze driedelige blogserie lees je alles over samenwerken in de logistieke keten. Zo hadden we het in de eerste twee blogs over de enorme potentie van samenwerking, maar ook over de moeilijkheden. Dit derde en laatste blog vertelt je hoe je partners kiest en wat daar bij komt kijken. Want iedereen mag dan roepen dat samenwerken dé sleutel is naar een modern en winstgevend logistiek bedrijf; je moet wel weten waar je moet zoeken en op welke kenmerken je moet letten. Eigenlijk is het net als daten: je zoekt naar een partner waar je een klik mee hebt, maar de relatie houdt alleen stand als beide partijen er gelukkiger van worden.

 

Samenwerken: waarom ook alweer?

In het eerste blog las je waarom samenwerken in de logistieke keten zo’n goed idee is: de transportsector staat voor veel uitdagingen zoals stijgende brandstofprijzen, hoge klantverwachtingen, ontwikkelingen in de e-commerce, veranderingen op gebied van IT en eisen rondom duurzaamheid. Er ligt binnen de EU bijvoorbeeld een akkoord dat alle vrachtwagens samen in 2030 30% minder CO2 moeten uitstoten. De elektrische vrachtwagen is volop in ontwikkeling, maar het is allerminst zeker of die innovatie er op tijd is voor een breed publiek, al is het maar omdat dergelijke investeringen kostbaar zijn en je met afschrijvingstermijnen zit van oud materiaal. Zo is de veelbesproken Tesla-truck van Elon Musk waarschijnlijk pas tegen 2030 rendabel. Met andere woorden: er zal moeten worden samengewerkt om aan alle eisen te kunnen voldoen.

 

Verticaal wordt er al volop samengewerkt in de logistieke keten, bijvoorbeeld tussen retailers en dienstverleners. De kansen liggen dan ook vooral bij horizontale samenwerking: allianties tussen gelijkwaardige partners. En dat betekent vaak dat je met je directe concurrent om tafel moet. Soms is die samenwerking uit nood geboren, omdat je bijvoorbeeld te weinig chauffeurs hebt. Maar vaker zoeken concurrenten elkaar bewust op, bijvoorbeeld voor een betere beladingsgraad, minder CO2-uitstoot en lagere brandstofkosten.

 

Tinder voor de logistieke sector

Kiezen met wie je samenwerkt is een hele opgave. Niet verwonderlijk dat er momenteel zelfs een soort Tinder voor verladers wordt ontwikkeld. Want hoe vind je je ideale partner en hoe weet je bij voorbaat dat jullie samen efficiënter zijn? Grofweg zijn er een aantal voorwaarden waar je ideale match aan moet voldoen. Past je organisatiestructuur bijvoorbeeld bij elkaar? Of ben jij decentraal georganiseerd en is je potentiële partner sterk gecentraliseerd? Dit soort grote verschillen maken de kans op een succesvolle samenwerking kleiner.

 

Als je qua bedrijfscultuur een match bent, onderzoek je of jullie bedrijfsculturen bij elkaar passen. Zijn de communicatiestromen in beide organisaties top-down of heeft de werkvloer veel inspraak? Als het ook hier wel goed zit, kijk je natuurlijk ook naar commitment. Staan beide partijen even toegewijd in de samenwerking? En gaan jullie er allebei alles aan doen om succesvol samen te werken?

 

Als je eenmaal je match gevonden hebt, dan zul je ontdekken dat een relatie veel oplevert, maar ook duidelijke afspraken vergt. Hoe stemmen jullie op elkaar af aan het begin van de samenwerking? Wat is daarvoor nodig? Zijn er toetredingsafspraken als een derde partij in beeld komt? Hou ook rekening met de minder leuke scenario’s, bijvoorbeeld als de samenwerking toch niet blijkt te werken. Een heftige vechtscheiding en dure langslepende juridische procedures zijn ook op bedrijfsniveau geen pretje.

 

Eerlijk delen: gainsharing

Het allergrootste struikelblok bij samenwerken in de logistieke keten is de verdeling van de opbrengst. Hoe bereken je het aandeel van elke partij binnen de samenwerking? Je zou kunnen kijken naar het aantal gereden kilometers, drops of orderregels, maar ook daar zitten haken en ogen aan. Desondanks zijn er door de jaren heen allerlei rekenmethodes voor gainsharing ontwikkeld waarmee logistieke bedrijven tot tevredenheid konden samenwerken.

 

IT is je beste vriend

Hoewel het digitaliseren van je bedrijf een uitdaging op zich is, kan het enorm veel problemen wegnemen binnen een samenwerking. Zo zal gainsharing eerlijker verlopen wanneer er meer data beschikbaar zijn van het logistieke proces.

 

Wat voorop staat is dat jij en je partner ook in praktische zin kunnen samenwerken. De deuren van je distributiecentrum zijn makkelijk opengesteld, maar wat doe je met je softwaresystemen? Moet één partij dure investeringen doen om überhaupt de benodigde data uit te kunnen wisselen? Gelukkig niet!

 

Vaak wordt ten onrechte gedacht dat een softwaresysteem bij het oud vuil moet. Zelfs verouderde systemen die niet of slecht communiceren met externe software kunnen vaak behouden blijven, ondanks het gebrek aan interoperabiliteit. Daarvoor is er bijvoorbeeld middleware. Dit is een stukje software dat je tussen verschillende systemen plaatst, waardoor ze wel data uit kunnen wisselen. Ben je benieuwd naar welke andere IT-innovaties je samenwerking kunnen vergemakkelijken? Download dan onderstaand het ebook ‘Word en Logistics Service Provider van de toekomst’.
 
Word een Logistics Service Provider van de toekomst

 

GERELATEERDE THEMA'S

Andere Berichten Die Je Misschien Leuk Vindt.

07 jan 2025
Welcome to the Managing Scattered Health Data with OMOP blog series, in which we will explore the role of OMOP, its data model, implementation challenges, and the solutions offered by InterSystems.
08 okt 2024
Ontwikkelingen zoals de komst van kunstmatige intelligentie, machine learning en data-tools hebben de potentie om de medische zorg voorgoed te transformeren.
01 okt 2024
Ontwikkelingen zoals de komst van kunstmatige intelligentie, machine learning en data-tools hebben de potentie om de medische zorg voorgoed te transformeren.
10 sep 2024
Operaties zijn een duur gebied in klinieken en hebben daarom een aanzienlijke invloed op de winstgevendheid. Het is dus geen verrassing dat ziekenhuizen op zoek zijn naar manieren om de efficiëntie van operatiekamers te verhogen en uiteindelijk ook de bezettingsgraad.
05 sep 2024
Gemiste medische afspraken zijn een wijdverbreid en kostbaar probleem voor zorgverleners. Gemiste afspraken hebben invloed op het interne tijdbeheer, optimale patiëntenzorg en vaak ook op het resultaat.
03 sep 2024
AI maakt een beter begrip van risico's mogelijk, een effectiever beheer van patiënten na ontslag en een aanzienlijke verlaging van de kosten.
03 jul 2024
In dit artikel presenteren we de nieuwe mogelijkheden voor onze TrakCare- en HealthShare-oplossingen, die de rol van AI als adviseur, assistent en facilitator illustreren.
Head of Global Healthcare Solutions, InterSystems
07 jun 2024
Maak kennis met InterSystems FHIR Server, een essentieel onderdeel voor moderne gegevensuitwisseling in de gezondheidszorg.
14 mei 2024
Door gegevens in real-time te vertalen en om te zetten naar FHIR-formaat, zorgt de server voor on-demand toegang tot legacy-gegevens zonder duplicatie en biedt het flexibiliteit bij de inzet van de gegevens.
07 mei 2024
Ontdek InterSystems IRIS for Health, meer specifiek InterSystems FHIR Server, een fundamenteel onderdeel van moderne gegevensuitwisseling in de gezondheidszorg