Skip to content
Use the search to find information about InterSystems products and solutions, career opportunities, and more.

Samenwerken in de logistieke keten: waarom zou je? [1/3]

Samenwerken in de logistieke keten: waarom zou je? [1/3]

Zou jij samenwerken met je concurrent? Uit een enquête eerder dit jaar blijkt dat slechts drie procent van de ondervraagde logistieke dienstverleners denkt dat samenwerkende partijen hun vervoersdata niet met hen zouden delen. Uit diezelfde enquête blijkt dat de meeste ondervraagden denken dat hun beladingsgraad met tien procent stijgt als ze toegang hadden tot alle data in de logistieke keten. Waarom laat de logistieke sector (vooralsnog) zo’n kans liggen? De komende drie blogs vertellen we je alles over samenwerking in de logistieke keten. In dit blog: waarom is samenwerken nou precies zo belangrijk?

 

Voorbij de landsgrenzen

Wie NU.nl vluchtig in de gaten houdt, zou haast vergeten dat landsgrenzen vervagen door globalisering. Denk aan de Brexit, internationale handelsblokkades, economische sancties tegen schurkenregimes en Trump’s America First. Wie dieper in de materie duikt, merkt dat dergelijk nieuws enkel een reactie op de globalisering is, in plaats van een tegengestelde trend.

We zien bijvoorbeeld dat in het kielzog van de e-commerce steeds meer buitenlandse concurrentie opdoemt. Zo kwam in ons vorige blog het Amazon-effect al even aan bod. Daartegenover staat dat in Nederland op de lange termijn de rek uit de binnenlandse markt lijkt met een stagnerende bevolkingsgroei en toenemende vergrijzing. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schat dat een kwart van alle Nederlanders over negen jaar boven de 65 is. Ondanks deze cijfers groeit de wereldbevolking de komende 30 jaar nog eens met 2 miljard. Wie wil opereren in groeimarkten, kijkt dus voorbij de landsgrenzen.

 

Een hoge, groene standaard

De 24-uursmaatschappij, luchtvervuiling, steeds grotere zee- en luchthavens: het zijn enkele voorbeelden van ontwikkelingen waar ethiek een belangrijke rol speelt. De recente stikstofcrisis legt nog eens de vinger op de zere plek en lijkt een serieuze bedreiging voor economische groei. Duurzame logistiek vraagt om een hogere beladingsgraad (minder vrachtauto’s) en minder fossiele brandstoffen. De retourlogistiek gaat idealiter verantwoord om met materialen, producten en verpakkingen.

Tegelijkertijd vragen klanten en eindgebruikers steeds meer van de logistieke keten, die dan ook complexer wordt. Logistieke bedrijven moeten snel leveren, tegen lage kosten en met de beste service.

Als je alle bovenstaande ontwikkelingen bij elkaar optelt, kunnen Logistics Service Providers bijna niet anders dan de handen in elkaar slaan. Ze hebben simpelweg de capaciteit en expertise niet om de hele supply chain te bestrijken tegen concurrerende prijzen.

 

Samenwerking: een no-brainer en toch lastig

Wanneer je in de logistieke keten samenwerkt met meerdere partijen, kun je je concentreren op de dingen die jouw bedrijf goed kan. Dat leidt onder andere tot lagere kosten, betere service en een hogere klanttevredenheid. En doordat je informatie deelt met andere partijen in de keten, is je planning effectiever en heeft je voorraad een grotere omloopsnelheid, met minder risico’s van dien.

Tegelijkertijd komt ook samenwerking met uitdagingen. Zo is het vaak lastig om de precieze kostenbesparing te berekenen, wat bedrijven huiverig maakt om de stap te zetten. Daarbij kan logistieke verbetering soms spaak lopen op commerciële en strategische doelstellingen. Als je wel weet wat de kosten zijn, is het vaak nog een hele opgave om die om te zetten in prijsverlagingen en een eerlijke verdeling van de opbrengst onder de samenwerkende partijen.

Digitalisering is onmisbaar om bovenstaande hordes te nemen. Binnen de bedrijfsmuren moeten softwaresystemen voor planning, productie, service en distributie aan elkaar worden gekoppeld. Maar ook de softwaresystemen van de ketenpartners moeten in staat zijn om data uit te wisselen. Deze communicatie tussen systemen noemen we interoperabiliteit.

 

Alliantievorming

We zien in de logistieke ketens steeds meer samenwerking in clusters, ook in Nederland. Bedrijven concurreren minder één op één en meer als collectief met een andere cluster. In een zeer competitieve sector als de luchtvaart zien we zelfs dat allianties de enige concurrentievorm zijn. Zo opereren KLM en Airfrance met maar liefst zeventien andere luchtvaarmaatschappijen in de SkyTeam-alliantie. Dit samenwerkingsverband concurreert nauwelijks met elkaar, maar vooral wereldwijd met de twee andere grote allianties: OneWorld en Star Alliance.

Het is natuurlijk de vraag of de alliantievorming in de logistiek ook zo extreem wordt. Desalniettemin staan beide sectoren voor gelijksoortige uitdagingen. Denk aan stijgende brandstofprijzen, hoge klantverwachtingen, duurzaamheid, e-commerce en veranderingen op gebied van IT. Een gedegen samenwerking kan daarbij de sleutel tot succes zijn. In de resterende twee blogs zoeken we dit verder voor je uit. Wil je alvast weten hoe IT je beter laat samenwerken? Download dan onderstaand ebook.
 
Word een Logistics Service Provider van de toekomst

 

GERELATEERDE THEMA'S

Andere Berichten Die Je Misschien Leuk Vindt.

28 jan 2025
The OMOP CDM is designed to help researchers do many types of observational research. It is used by a lot of researchers, data analysts, and healthcare organizations.
21 jan 2025
Our Workshop focused on bridging the gap between two prominent healthcare data frameworks: the OMOP Common Data Model (CDM) and the HL7 FHIR standard.
14 jan 2025
The healthcare industry is undergoing a digital transformation that is both complex and critical. One of the most significant challenges is the standardization of data models.
07 jan 2025
Welcome to the Managing Scattered Health Data with OMOP blog series, in which we will explore the role of OMOP, its data model, implementation challenges, and the solutions offered by InterSystems.
19 nov 2024
De medische geschiedenis van een persoon bepaalt in grote mate welke behandelingen voor hem of haar de meest ideale zijn wanneer een nieuwe kwaal of ziekte zich aandient.
12 nov 2024
Vanaf het begin van onze beweging #1Patient1Record4Belgium duikt regelmatig de vraag over privacy op.
05 nov 2024
Security en consent. Twee begrippen die niet zonder elkaar kunnen. Zeker niet als het gaat om hetgeen wij met #1Patient1Record4Belgium hard voor aan het strijden zijn: ervoor zorgen dat de data van de patiënt daadwerkelijk bij de patiënt terechtkomt.
31 okt 2024
Voor iemand die zo vaak in ziekenhuizen moet zijn, is het ontzettend frustrerend om steeds weer dezelfde vragen te krijgen.
29 okt 2024
Door je eigen ervaring als patiënt of door het zo goed mogelijk mee te maken via een naaste: iedereen wordt geconfronteerd met het probleem van het beheer van zijn medisch dossier dat we willen oplossen.
24 okt 2024
We al heel veel data hebben, maar het simpelweg niet hergebruiken of inzetten bij klinische behandelingen. En dat terwijl juist dit zo belangrijk is.