Skip to content
Use the search to find information about InterSystems products and solutions, career opportunities, and more.

Slimme gebouwen: de bouwstenen van slimme steden

Slimme gebouwen: de bouwstenen van slimme steden

Bij Internet of Things denken mensen meestal aan (relatief) kleine dingen. Deuren, auto’s, thermostaten, thermometers: dat soort dingen. Maar steeds vaker wordt IoT op (letterlijk) grote schaal ingezet. De nieuwste toevoeging aan het IoT-menu: gebouwen. Steeds vaker worden ze van sensors voorzien om allerlei soorten data te verzamelen. Denk aan informatie over energie- en waterverbruik en luchtkwaliteit. Omdat gebouwen samen het zakelijke hart vormen, de skyline vormgeven én mensenstromen bepalen, zijn slimme gebouwen de bouwstenen van slimme steden. En dat is meer dan interessant voor allerlei soorten bedrijven. Wat heeft een slimme stad precies in huis? Dat lees je in dit artikel.

 

Energie infrastructuur

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 70% van het energieverbruik in steden en wereldwijd voor 30% van de broeikasgassen, zo ontdekte Connected Cities USA. Samen hebben gebouwen dus een behoorlijke ecologische voetafdruk. Maar stel je eens voor dat een groot deel van de gebouwen in steden wordt aangesloten op een netwerk van sensoren. De energieconsumptie van bewoners wordt dag en nacht gemeten en in real-time in kaart gebracht. De data die dit oplevert, vertelt energieleveranciers precies wat de energievraag is en wanneer (en waar) er problemen zijn. Zo kunnen energieleveranciers het energieaanbod perfect laten aansluiten op de energievraag. Daarnaast leren de slimme gebouwen in het netwerk van elkaar, bijvoorbeeld over lichtinval en weersomstandigheden. Zo kunnen ze hun energieverbruik steeds beter aanpassen op de echte situatie en zo minder verbruiken.

 

Luchtkwaliteit en waterverbruik

Hetzelfde principe kunnen we toepassen op luchtkwaliteit. Samen verzamelen slimme gebouwen enorme hoeveelheden aan data over de kwaliteit van de lucht en wanneer deze teveel afwijkt van de norm. Met deze informatie kunnen gemeenten besluiten in te grijpen, bijvoorbeeld door verkeersstromen aan te passen of het bestemmingsplan te wijzigen. Ook waterverbruik kan goed in de gaten worden gehouden. Waterleveranciers kunnen de data van slimme gebouwen analyseren en het waterverbruik van een hele stad in kaart brengen. Ook kunnen lekkages worden gedetecteerd en kan overmatig watergebruik worden ingeperkt. In tijden van droogte kan het waterverbruik teruggebracht worden, wat door de opwarming van de aarde in meer steden een noodzaak gaat zijn. Tot slot kan ook de kwaliteit van het drinkwater worden gemonitord, wat weer bijdraagt aan de volksgezondheid.

 

Alles bij elkaar met IoT en dataplatformen

Meestal werken systemen voor brandbeveiliging, ventilatie en klimaatregeling, verlichting en videobewaking afzonderlijk van elkaar. Het mooie aan een slim gebouw is dat al deze systemen met elkaar praten via het IoT netwerk. Als sensoren bijvoorbeeld geen beweging detecteren in een kantoorruimte, worden verlichtings- en temperatuursystemen geïnstrueerd om zichzelf uit te schakelen (of in ieder geval een beetje te dimmen). Op hoger stadsniveau gebeurt exact hetzelfde. Samen vormen de slimme gebouwen een zogeheten “microgrid” waarin het energieverbruik gemonitord en verdeeld wordt, zodat er altijd voldoende toevoer is, maar het totale energieverbruik omlaag gebracht kan worden. De verzamelde data wordt geconfigureerd en samengevoegd op een dataplatform. Hier wordt het geanalyseerd en worden acties in gang gezet door middel van workflows. Een workflow kan bijvoorbeeld zijn: stroomstoring gedetecteerd in wijk X- activeer noodstroom- informeer energieleverancier- informeer bewoners.

 

Financiële voordelen

Slimme gebouwen hebben dus een grote positieve impact op de ecologische voetafdruk van steden. Maar er zijn nog andere, financiële voordelen. Slimme gebouwen besparen niet alleen geld, maar zijn ook meer waard dan vergelijkbare niet-verbonden gebouwen omdat ze kosten-efficiënter zijn. Ze verbruiken immers minder water en energie. Slimme gebouwen zijn daarom ook aantrekkelijker voor huurders en dat betekent weer minder leegstand. Maar denk nog een beetje groter. Samen verzamelen slimme gebouwen continu informatie over hun eigen staat. Is er bijvoorbeeld sprake van verval, en zo ja: na hoeveel jaar trad dit op? Met deze informatie kunnen bouwbedrijven problemen vroegtijdig opmerken en in de toekomst betere en duurzame gebouwen ontwerpen. Deze informatie kan bovendien worden doorverkocht aan bedrijven over de hele wereld. Zo worden steden duurzamer, kostenefficiënter, maar ook nog eens veiliger.

 

Hoe creëer je een slimme stadsinfrastructuur?

De voordelen van slimme gebouwen zijn groot en iedereen lijkt te winnen in dit verhaal. Maar wat nou als je geen slimme stadsinfrastructuur hebt om die slimme gebouwen te ondersteunen? Het antwoord is -wederom- the Internet of Things. Dankzij IoT-technologieën kan ieder gebouw worden aangesloten op het slimme netwerk. Door ze te voorzien van sensoren (die steeds goedkoper worden) creëer je zelf je slimme stadsnetwerk. Wel heb je een platform nodig waarop je al je data laat samenkomen. Dit platform moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Denk aan schaalbaarheid (wie weet hoe uitgebreid je slimme stadsnetwerk wordt!) en comptabiliteit met andere technologieën zoals AI.

 

GERELATEERDE THEMA'S

Andere Berichten Die Je Misschien Leuk Vindt.

14 jan 2025
The healthcare industry is undergoing a digital transformation that is both complex and critical. One of the most significant challenges is the standardization of data models.
07 jan 2025
Welcome to the Managing Scattered Health Data with OMOP blog series, in which we will explore the role of OMOP, its data model, implementation challenges, and the solutions offered by InterSystems.
08 okt 2024
Ontwikkelingen zoals de komst van kunstmatige intelligentie, machine learning en data-tools hebben de potentie om de medische zorg voorgoed te transformeren.
01 okt 2024
Ontwikkelingen zoals de komst van kunstmatige intelligentie, machine learning en data-tools hebben de potentie om de medische zorg voorgoed te transformeren.
10 sep 2024
Operaties zijn een duur gebied in klinieken en hebben daarom een aanzienlijke invloed op de winstgevendheid. Het is dus geen verrassing dat ziekenhuizen op zoek zijn naar manieren om de efficiëntie van operatiekamers te verhogen en uiteindelijk ook de bezettingsgraad.
05 sep 2024
Gemiste medische afspraken zijn een wijdverbreid en kostbaar probleem voor zorgverleners. Gemiste afspraken hebben invloed op het interne tijdbeheer, optimale patiëntenzorg en vaak ook op het resultaat.
03 sep 2024
AI maakt een beter begrip van risico's mogelijk, een effectiever beheer van patiënten na ontslag en een aanzienlijke verlaging van de kosten.
03 jul 2024
In dit artikel presenteren we de nieuwe mogelijkheden voor onze TrakCare- en HealthShare-oplossingen, die de rol van AI als adviseur, assistent en facilitator illustreren.
Head of Global Healthcare Solutions, InterSystems
07 jun 2024
Maak kennis met InterSystems FHIR Server, een essentieel onderdeel voor moderne gegevensuitwisseling in de gezondheidszorg.
14 mei 2024
Door gegevens in real-time te vertalen en om te zetten naar FHIR-formaat, zorgt de server voor on-demand toegang tot legacy-gegevens zonder duplicatie en biedt het flexibiliteit bij de inzet van de gegevens.