Skip to content
Use the search to find information about InterSystems products and solutions, career opportunities, and more.

Wat hebben LEGO-blokjes en IRIS van InterSystems met elkaar gemeen?

Wat hebben LEGO-blokjes en IRIS van InterSystems met elkaar gemeen?

Je kan op allebei eindeloos je creativiteit loslaten

Een modern dataplatform is de toekomstbestendige fundering voor business analytics. Het is eigenlijk het functionele vertrekpunt waarop alle andere componenten gebouwd kunnen worden. Moderne datawarehousing voor Machine Learning, de ontwikkeling van AI en het in realtime binnenhalen én verwerken van gegevens.

Eigenlijk is deze definitie maar een beknopte samenvatting, want er gaat zoveel meer schuil achter het begrip. Een dataplatform is een reeks van tools waar je in de eerste plaats software mee kan gaan ontwikkelen. Een beetje zoals LEGO-blokjes. In plaats van na te maken wat de handleiding je voorschrijft, kan je met behulp van je eigen creativiteit tot iets heel anders komen.

Met wat verbeelding kan je van het voorbestemde pad afstappen en een heel ander iets creëren. Net zoals de dataplatformen van InterSystems.  Dat zijn in feite ook blokken waarmee je gewoon je eigen ding kan doen. Je kan er je fantasie helemaal op botvieren en de meest wonderbaarlijke dingen uitwerken.

 

Portabiliteit in alle richtingen

Creativiteit is één ding, maar daarnaast laat een platform ook het herhalen en hergebruiken van code toe. Dat betekent dat een deel van de code van een project makkelijk en in één keer ook elders kan worden uitgerold. Als je vanuit die gedachte een routine of een programma ontwikkelt, kan je er uniform mee aan de slag en dat verhoogt de waarde ervan gevoelig. Zo heb je tevens de controle over veranderingen.

Een wijziging in een subset kan bijvoorbeeld onmiddellijk en gecontroleerd op alle andere plekken worden toegepast. Dit verbetert de integratiemogelijkheden met de bestaande infrastructuur enorm. De portabiliteit is er bovendien niet alleen tussen OS of IT-omgevingen, maar ook van ontwikkelaar naar ontwikkelaar.

Goed gedocumenteerde en geschreven code maakt een makkelijke integratie mogelijk, maar spaart ook heel wat geld en tijd uit. Als je je data beveiligt, door middel van AES-256 encryptie bijvoorbeeld, en morgen ontdekken hackers een manier om eenvoudig je encrypties te kraken, dan kan je de algoritmes van die encrypties veranderen zonder alle andere code te moeten wijzigen.

 

Wijzigingen hebben geen impact op de klant

Dit levert je flink wat tijdswinst op: je hoeft niet opnieuw te testen omdat je maar één parameter verandert, en je moet niet van nul af aan herbeginnen. Ook naar je klanten toe zijn de voordelen groot. De wijziging heeft geen impact op hun manier van werken, hun productiviteit en er moeten ook geen extra opleidingen worden gegeven om met de nieuwigheden aan de slag te gaan.

Eigenlijk merkt de klant niet eens dat er iets veranderd is. Als je er nieuwe technologie aan koppelt, zoals bijvoorbeeld Docker containers, dan is het uitrollen van een nieuwe versie of update kinderspel.

Het systeem is veilig, volledig geïntegreerd in je organisatie en ontwikkelingen en heeft bovendien de mogelijkheid om te evolueren. Dit was zelfs al het geval bij de alleroudste code die teruggaat naar de beginperiode van InterSystems, intussen 42 jaar geleden. Zelfs die code is ook vandaag nog volledig, onvoorwaardelijk, uitgebreid en omgekeerd compatibel met eender welk systeem.

Het IRIS dataplatform van InterSystems of het medische equivalent ‘IRIS For Health’ geven je maximale vrijheid zodat je developers hun artistieke zelf kunnen blijven. Doordat ze met uniforme coderingsregels en documentatie werken, verhoogt de productiviteit, vermijd je verwarring en verliezen ze minder tijd. Zo zijn de systemen tegelijk klaar voor de toekomst, maar borduren ze ook verder op het verleden.

Een product met heel veel diepgang en minder beperkingen waardoor zowel aan de behoeften van klanten als ontwikkelaars worden tegemoetgekomen. Met de InterSystems-bouwstenen kan je met wat creativiteit project X van vandaag omzetten naar project Y van morgen.

 
Wil je meer weten? Op onze site kan je alle extra info terugvinden.

 

Andere Berichten Die Je Misschien Leuk Vindt.

28 jan 2025
The OMOP CDM is designed to help researchers do many types of observational research. It is used by a lot of researchers, data analysts, and healthcare organizations.
21 jan 2025
Our Workshop focused on bridging the gap between two prominent healthcare data frameworks: the OMOP Common Data Model (CDM) and the HL7 FHIR standard.
14 jan 2025
The healthcare industry is undergoing a digital transformation that is both complex and critical. One of the most significant challenges is the standardization of data models.
07 jan 2025
Welcome to the Managing Scattered Health Data with OMOP blog series, in which we will explore the role of OMOP, its data model, implementation challenges, and the solutions offered by InterSystems.
19 nov 2024
De medische geschiedenis van een persoon bepaalt in grote mate welke behandelingen voor hem of haar de meest ideale zijn wanneer een nieuwe kwaal of ziekte zich aandient.
12 nov 2024
Vanaf het begin van onze beweging #1Patient1Record4Belgium duikt regelmatig de vraag over privacy op.
05 nov 2024
Security en consent. Twee begrippen die niet zonder elkaar kunnen. Zeker niet als het gaat om hetgeen wij met #1Patient1Record4Belgium hard voor aan het strijden zijn: ervoor zorgen dat de data van de patiënt daadwerkelijk bij de patiënt terechtkomt.
31 okt 2024
Voor iemand die zo vaak in ziekenhuizen moet zijn, is het ontzettend frustrerend om steeds weer dezelfde vragen te krijgen.
29 okt 2024
Door je eigen ervaring als patiënt of door het zo goed mogelijk mee te maken via een naaste: iedereen wordt geconfronteerd met het probleem van het beheer van zijn medisch dossier dat we willen oplossen.
24 okt 2024
We al heel veel data hebben, maar het simpelweg niet hergebruiken of inzetten bij klinische behandelingen. En dat terwijl juist dit zo belangrijk is.