Skip to content
Use the search to find information about InterSystems products and solutions, career opportunities, and more.

IoT in de zorg valt of staat met interoperabiliteit

IoT in de zorg valt of staat met interoperabiliteit

Het landschap in de zorg blijft veranderen. Meer dan ooit richten we onze aandacht op strategische optimalisatie, transformatie en nieuwigheden zoals IoT en machine learning. Hierdoor wordt ook het werkterrein van de CIO heel wat breder. Tegenwoordig zorgt deze Chief Information Officer niet alleen voor de dagelijkse werking van systemen, maar is hij ook betrokken bij strategieontwikkeling. Logisch, want IT heeft nu invloed op de hele organisatie. Naast deze veeleisende dubbelrol zorgt de CIO er ook voor dat het nieuwe met het oude kan samenwerken. Internet of Things (nieuw) brengt bijvoorbeeld een enorme hoeveelheid gegevens binnen die moeten worden samengevoegd met data uit legacy systemen (oud). Dat klinkt mooi, maar hoe pak je dat precies aan? We vertellen het in dit blog.

Korter of geen ziekenhuisbezoek

De zorg was de eerste sector die actief aan de slag ging met the Internet of Things (IoT). De voordelen zijn er dan ook groot. Zo houdt IoT-gestuurde software de meeteenheden van de bezettingsgraad en andere factoren bij om een betere gepersonaliseerde zorg te bieden aan patiënten. Hierdoor kunnen ziekenhuizen de wachttijd met 50% verminderen, kosten besparen én persoonlijke zorg leveren. In sommige gevallen zorgt IoT er zelfs voor dat patiënten niet eens naar het ziekenhuis hoeven af te reizen. Sensoren in apparaten verzamelen tegenwoordig data over de gezondheid van patiënten die automatisch aan iemands online dossier wordt toegevoegd. Dit beperkt niet alleen de kosten, maar helpt ook de levenskwaliteit van de patiënt te verbeteren omdat zorgverleners meer inzicht krijgen in diens ziekteverloop. Daarnaast geeft het zorgverleners meer tijd en ruimte per patiënt. Alle informatie is immers al verzameld en het aantal patiënten dat langskomt neemt af.

Veiligheid in de zorg

Afgezien van zorgkwaliteit speelt IoT ook een rol in de veiligheid van ziekenhuizen en medische faciliteiten. Die veiligheid is een uitdaging, aangezien ziekenhuizen vaak bestaan uit meerdere gebouwen en campussen, met duizenden patiënten en personeelsleden. Heel wat ziekenhuizen wenden zich daarom tot IoT om asset-tracking te vergemakkelijken. Doordat sensoren data verzamelen over het aantal mensen per ruimte, kunnen de dagelijkse activiteiten in een ziekenhuisomgeving makkelijk worden gevolgd, op een onopvallende en effectieve manier. Een andere noemenswaardige doorbraak op IoT-gebied is de nieuwe vorm van medicatie op voorschrift. Pillen met microscopische sensoren sturen een signaal naar een apparaat om te zorgen voor een juiste dosering en gebruik. Deze toepassing levert niet alleen een fikse tijdsbesparing op, maar voorkomt ook (levensreddende) fouten.

Interoperabiliteit als voorwaarde

Hoe mooi al deze toepassingen van IoT in de zorg ook klinken; ze hebben pas nut als de verzamelde data gecombineerd kan worden met andere data. Hiervoor is interoperabiliteit nodig. Dit is de mogelijkheid voor afzonderlijke systemen en apparaten om naadloos informatie uit te wisselen op een manier die begrijpelijk is. Je bereikt interoperabiliteit door protocollen op te stellen waardoor data uit verschillende silo’s naar hetzelfde format wordt overgezet (bekijk deze korte -en leuke!- video voor uitleg). Dit is een ingewikkelde klus en ook een van de belangrijkste obstakels als het gaat om patiëntgegevens en elektronische medische dossiers. Maar als het lukt, heeft de combinatie IoT-interoperabiliteit een enorm positieve invloed op de kwaliteit van zorgverlening. Het levert immers een schat aan waardevolle informatie op die alle betrokken partijen (patiënt, specialist, huisarts, mantelzorger) bereikt. En hoe meer goed geïnformeerde partijen, hoe effectiever en beter zorgdiensten worden.

Natuurlijk gaat bovenstaande nog lang niet overal goed. Het interoperabiliteitsprobleem in de zorg zit ‘m vaak in de verscheidenheid aan afdelingen en zorgverleners. Alleen het ziekenhuis zelf hanteert al veel verschillende systemen voor o.a. de afdeling spoedeisende hulp, cardiologie, verloskunde, laboratoria en het planningssysteem. Tel daar de systemen van andere zorgverleners zoals huisartsen bij op en je begrijpt de complexiteit. Het invoegen van de datastromen vanuit IoT apparatuur komt hier nog eens bovenop en zorgt bovendien voor een enorme aanslag op je computer power. De oplossing zit ‘m daarom in het online dataplatform waar de data uit alle systemen samenkomt en kan worden vertaald naar dezelfde taal. Bijkomend voordeel van zo’n platform is dat de mogelijkheden om uit te breiden oneindig zijn. In de Cloud is immers ruimte zat en word je niet beperkt door een gebrek aan opslagcapaciteit. Een goed online dataplatform herken je aan de mogelijkheid om nieuwe technologieën aan te sluiten. Of het nu IoT, AI, machine learning of iets anders is: in de ideale situatie sluit je alles en iedereen aan.

Kortom…

Internet of Things (loT) en interoperabiliteit transformeren de manier waarop onze zorgsector functioneert en de manier waarop medisch personeel toegang krijgt tot de gegevens van patiënten. Maar om IoT data te kunnen integreren met data uit andere bronnen, kunnen ziekenhuizen niet zonder platform waar alle datastromen samen komen.
 

GERELATEERDE THEMA'S

Andere Berichten Die Je Misschien Leuk Vindt.

08 okt. 2024
Ontwikkelingen zoals de komst van kunstmatige intelligentie, machine learning en data-tools hebben de potentie om de medische zorg voorgoed te transformeren.
01 okt. 2024
Ontwikkelingen zoals de komst van kunstmatige intelligentie, machine learning en data-tools hebben de potentie om de medische zorg voorgoed te transformeren.
10 sep. 2024
Operaties zijn een duur gebied in klinieken en hebben daarom een aanzienlijke invloed op de winstgevendheid. Het is dus geen verrassing dat ziekenhuizen op zoek zijn naar manieren om de efficiëntie van operatiekamers te verhogen en uiteindelijk ook de bezettingsgraad.
05 sep. 2024
Gemiste medische afspraken zijn een wijdverbreid en kostbaar probleem voor zorgverleners. Gemiste afspraken hebben invloed op het interne tijdbeheer, optimale patiëntenzorg en vaak ook op het resultaat.
03 sep. 2024
AI maakt een beter begrip van risico's mogelijk, een effectiever beheer van patiënten na ontslag en een aanzienlijke verlaging van de kosten.
03 jul. 2024
In dit artikel presenteren we de nieuwe mogelijkheden voor onze TrakCare- en HealthShare-oplossingen, die de rol van AI als adviseur, assistent en facilitator illustreren.
Head of Global Healthcare Solutions, InterSystems
07 jun. 2024
Maak kennis met InterSystems FHIR Server, een essentieel onderdeel voor moderne gegevensuitwisseling in de gezondheidszorg.
14 mei 2024
Door gegevens in real-time te vertalen en om te zetten naar FHIR-formaat, zorgt de server voor on-demand toegang tot legacy-gegevens zonder duplicatie en biedt het flexibiliteit bij de inzet van de gegevens.
07 mei 2024
Ontdek InterSystems IRIS for Health, meer specifiek InterSystems FHIR Server, een fundamenteel onderdeel van moderne gegevensuitwisseling in de gezondheidszorg
13 feb. 2024
De FHIR Standaard verbetert het overzicht over patiëntgegevens en stroomlijnt informatiestromen, waardoor behandelingen en patiëntresultaten verbeteren.