Skip to content
Use the search to find information about InterSystems products and solutions, career opportunities, and more.

Real World Data uit het leven van de patiënt: de toepassingen [deel 3]

Real World Data uit het leven van de patiënt: de toepassingen [deel 3]

Welke bevolkingsgroepen lopen het meeste risico op hart- en vaatziekten? Bij hoeveel procent van de patiënten slaat een bepaald medicijn niet aan? En wat hebben deze mensen gemeen? Hoe lang duurde de laatste griepepidemie? Waar begon deze? Zomaar een aantal vragen die je kunt beantwoorden op basis van Real World Data. Dat is Big Data, maar dan verzameld uit het dagelijks leven van de patiënt. In deel 1 en 2 bespraken we het potentieel en de valkuilen van RWD; in dit derde deel is het tijd voor wat Real World voorbeelden.

Van actief naar proactief

Even een snelle samenvatting. Real World Data (RWD) gaat over data buiten medische rapporten en labresultaten om. Rookt de patiënt? In welke regio woont hij? Heeft hij een kantoorbaan of is hij de hele dag door actief? Welke aandoeningen komen er voor in zijn familie? Hoe reageert hij op bepaalde medicatie en waarvoor is hij eerder opgenomen geweest in het ziekenhuis? Door dit soort informatie te verzamelen van grote groepen mensen, kun je aan de hand van analytics patronen ontdekken in ziekteverloop en deze op den duur voorspellen. Hierdoor heb je met RWD een troef in handen die de hele gezondheidszorg kan transformeren van actief naar proactief. En dat werd tijd.

Pact of the Future

Een mooi voorbeeld is dat van Maggie de Block (minister van sociale zaken en volksgezondheid in België) en haar the Pact of the Future. Dit afsprakenpakket met de farmaceutische industrie is vierdelig en gaat over “toegankelijkheid, groei en innovatie, deontologie en budgettaire duurzaamheid en voorspelbaarheid”. Maggie wil de gezondheidszorg in België transformeren door zorg laagdrempeliger te maken en medicijnen en behandelingen sneller bij de patiënt te krijgen. Real World Data is in dit verhaal de benzine die de zorgmotor op gang moet brengen. Het plan is om apotheken, zorginstellingen en patiënten zelf meer gegevens te laten verzamelen en deze in bulk te analyseren. Zo ontstaat er meer inzicht in ziekteverloop en kunnen behandelingen sneller en beter worden ontwikkeld.

En op Europees niveau: B24BO

Ook buiten de Belgische en Nederlandse grenzen wordt RWD steeds vaker (en beter) ingezet. Zo is er Big Data For Big Outcomes (B24BO), een Europees netwerk en dataplatform rondom verschillende ziektegebieden zoals Alzheimer, hartfalen en prostaatkanker. Door Real World Data te verzamelen op Europees niveau, ontstaat een schat aan informatie over deze ziekten en ontstaat er meer inzicht in ziekteverloop, succesvolle behandelingen en bijwerkingen van medicatie. Zo draagt RWD bij aan zogenaamd Value-based Healthcare en worden de klinische trajecten door heel Europa beter afgestemd op de doelgroep. Een bijkomend voordeel is dat onderzoekers uit alle hoeken en gaten van ons continent hierdoor de hoofden bij elkaar steken en van elkaar leren.

Een Real World Data strategie ontwikkel je samen

…Want als RWD-experts het ergens over eens zijn, is het wel dat de inzet Real World Data alleen nut heeft als het op de juiste manier wordt verzameld en gedeeld. Dit betekent dat we afspraken moeten maken over wat we verstaan onder “data van kwaliteit” en de manier waarop we gegevens opslaan en beveiligen. Daarnaast moet de interoperabiliteit van de systemen in ziekenhuizen, apotheken, laboratoria en onderzoeksinstituten verbeterd worden. Want wat heb je aan informatie als het je systeem niet uit kan? Als al deze voorwaarden in orde zijn, gaat Real World Data een enorm verschil maken in de manier waarop patiënten zorg ontvangen. In het beste geval worden het überhaupt geen patiënten!

Verder lezen

Wil je meer weten over dataverzameling in de zorg en de technologieën die je hierbij helpen? Download dan gratis onderstaand e-book.
 
De route naar een moderne zorgorganisatie E-book voor bestuurders in de zorg

 

GERELATEERDE THEMA'S

Andere Berichten Die Je Misschien Leuk Vindt.

07 jan 2025
Welcome to the Managing Scattered Health Data with OMOP blog series, in which we will explore the role of OMOP, its data model, implementation challenges, and the solutions offered by InterSystems.
08 okt 2024
Ontwikkelingen zoals de komst van kunstmatige intelligentie, machine learning en data-tools hebben de potentie om de medische zorg voorgoed te transformeren.
01 okt 2024
Ontwikkelingen zoals de komst van kunstmatige intelligentie, machine learning en data-tools hebben de potentie om de medische zorg voorgoed te transformeren.
10 sep 2024
Operaties zijn een duur gebied in klinieken en hebben daarom een aanzienlijke invloed op de winstgevendheid. Het is dus geen verrassing dat ziekenhuizen op zoek zijn naar manieren om de efficiëntie van operatiekamers te verhogen en uiteindelijk ook de bezettingsgraad.
05 sep 2024
Gemiste medische afspraken zijn een wijdverbreid en kostbaar probleem voor zorgverleners. Gemiste afspraken hebben invloed op het interne tijdbeheer, optimale patiëntenzorg en vaak ook op het resultaat.
03 sep 2024
AI maakt een beter begrip van risico's mogelijk, een effectiever beheer van patiënten na ontslag en een aanzienlijke verlaging van de kosten.
03 jul 2024
In dit artikel presenteren we de nieuwe mogelijkheden voor onze TrakCare- en HealthShare-oplossingen, die de rol van AI als adviseur, assistent en facilitator illustreren.
Head of Global Healthcare Solutions, InterSystems
07 jun 2024
Maak kennis met InterSystems FHIR Server, een essentieel onderdeel voor moderne gegevensuitwisseling in de gezondheidszorg.
14 mei 2024
Door gegevens in real-time te vertalen en om te zetten naar FHIR-formaat, zorgt de server voor on-demand toegang tot legacy-gegevens zonder duplicatie en biedt het flexibiliteit bij de inzet van de gegevens.
07 mei 2024
Ontdek InterSystems IRIS for Health, meer specifiek InterSystems FHIR Server, een fundamenteel onderdeel van moderne gegevensuitwisseling in de gezondheidszorg