Skip to content
Use the search to find information about InterSystems products and solutions, career opportunities, and more.

Wearables en AI in de zorg: 3 lessen voor de juiste toepassing

Wearables en AI in de zorg: 3 lessen voor de juiste toepassing

Het duurt niet lang meer voordat Artificial Intelligence algemeen geaccepteerd is in de zorg. Vooral de combinatie van AI en wearables doet het goed. Zo lopen er momenteel verschillende pilot programma’s met slimme armbanden en horloges die patiënten en artsen bijstaan. Logisch, want de wearable technologie is er klaar voor en meet nu al stappen, hartslag en zelfs bloeddruk: allemaal nuttige informatie. Maar wat zijn precies de voordelen van die combinatie van wearables en AI? En waar zet je die voordelen precies voor in? In dit blog delen we drie lessen om optimaal gebruik te maken van wearables en AI bij jou op de ziekenhuiswerkvloer.

Praktijkvoorbeeld: de slimme armband

In Engeland loopt momenteel een pilot waarbij patiënten een armband met Wi-Fi functionaliteit krijgen. Deze armband houdt op afstand vitale functies bij, zoals ademhalingsfrequentie, zuurstofniveau, bloeddruk en lichaamstemperatuur. Door de real-time data die deze armband verzamelt en doorstuurt, kan een speciaal ontwikkeld algoritme snel gevaren detecteren in de gezondheid van de patiënt. Zo worden er in het geval van een afwijking waarschuwingssignalen naar zowel de patiënt als de zorgprofessional verstuurd. Hierdoor ontstaat een nieuwe, proactieve zorgvorm: hulp nog voordat de patiënt doorheeft dat hij of zij het nodig heeft.

De eerste resultaten van de pilot zijn veelbelovend. Zo zijn heropnames in ziekenhuizen gedaald en zijn bezoeken aan spoedeisende hulpafdelingen verminderd. Ook is de behoefte aan -kostbare en tijdrovende - huisbezoeken met 22% gedaald. Op langere termijn is de naleving van behandelplannen toegenomen tot 96%, vergeleken met het huidige sectorgemiddelde van 50%. Het effect is dus groot!

Fijn. Maar hoe zet je het in?

Met nieuwe technologische ontwikkelingen ontstaan er bij bedrijven vanzelfsprekend ook nieuwe vragen. Hieronder delen we daarom drie lessen die meer inzicht geven in hoe zorgprofessionals AI op de juiste manier inzetten.

Les 1: Concentreer je project op een specifiek probleem

Wil je de combinatie van AI en wearables gaan inzetten? Doe dit dan op zo’n manier dat het én de patiënt ten goede komt én tijd en geld bespaart. Zo bespaarde het Grady Hospital in Atlanta 4 miljoen dollar dankzij 31% minder heropnames over twee jaar tijd, omdat zij een AI-tool in gebruik namen die risicopatiënten identificeert. Het systeem waarschuwt zorgprofessionals wanneer zij bij welke patiënten in moeten grijpen. Op deze manier werkt AI in het voordeel van zowel de gezondheid van de patiënt als de financiële gezondheid van het ziekenhuis. Je hebt beide voordelen nodig. Niet alleen om je project te financieren, maar ook om je collega’s mee te krijgen.

Les 2: Gebruik AI voor samenwerking, niet ter vervanging

AI helpt artsen hun werk beter te doen, maar sommige medische AI-toepassingen zijn al zo ver ontwikkeld dat deze kunnen concurreren met de menselijke zorgprofessional. In de praktijk blijkt echter dat het empathische vermogen van behandelaars onmisbaar is bij een goede behandeling. Naast dat een arts het altijd wint op persoonlijk vlak, is het hoogst onwaarschijnlijk dat patiënten en medische instellingen AI volledig gaan vertrouwen bij het stellen van een diagnose. Een universiteit van Californië in San Diego, waar AI kinderziekten beter diagnosticeert dan junior-level kinderartsen, eist nog steeds dat senior-level artsen de diagnose persoonlijk beoordelen en aftekenen.

Les 3: Zoek samenwerking bij bestaande allianties

Bij de inzet van AI is het aan te raden om samenwerkingen aan te gaan met bedrijven die dezelfde problemen willen oplossen. Op deze manier kunnen jullie samen het databeheer regelen, waardoor de kosten van het verwerken van claims laag blijven en de kwaliteit van je nieuwe services verbetert. Het is verstandig om samen te werken met een partij die al ervaring heeft met AI en wearables. Zo leer je van een ervaringsdeskundige en is de kans kleiner dat je beginnersfouten maakt.

Slimme wearables voor de korte én lange termijn

Dankzij de vele praktijkvoorbeelden kunnen zorgprofessionals eigenlijk vandaag al aan de slag met projecten rondom AI en wearables. De technologie is er en er zijn inmiddels genoeg praktijkverhalen over geslaagde wearables projecten. Op langere termijn is de verwachting dat de voordelen van slimme wearables de relatie tussen zorgprofessionals en patiënten gaat versterken én het zorgsysteem een hoop geld zal besparen. Want hoe meer real-life informatie artsen hebben over hun patiënten, hoe vaker ze problemen kunnen voorkomen in plaats van behandelen.

Verder lezen

Meer lezen over de toekomst van de zorg en de invloed daarvan op jouw organisatie? Download dan onderstaand e-book!
 
De route naar een moderne zorgorganisatie E-book voor bestuurders in de zorg

 

GERELATEERDE THEMA'S

Andere Berichten Die Je Misschien Leuk Vindt.

28 jan 2025
The OMOP CDM is designed to help researchers do many types of observational research. It is used by a lot of researchers, data analysts, and healthcare organizations.
21 jan 2025
Our Workshop focused on bridging the gap between two prominent healthcare data frameworks: the OMOP Common Data Model (CDM) and the HL7 FHIR standard.
14 jan 2025
The healthcare industry is undergoing a digital transformation that is both complex and critical. One of the most significant challenges is the standardization of data models.
07 jan 2025
Welcome to the Managing Scattered Health Data with OMOP blog series, in which we will explore the role of OMOP, its data model, implementation challenges, and the solutions offered by InterSystems.
19 nov 2024
De medische geschiedenis van een persoon bepaalt in grote mate welke behandelingen voor hem of haar de meest ideale zijn wanneer een nieuwe kwaal of ziekte zich aandient.
12 nov 2024
Vanaf het begin van onze beweging #1Patient1Record4Belgium duikt regelmatig de vraag over privacy op.
05 nov 2024
Security en consent. Twee begrippen die niet zonder elkaar kunnen. Zeker niet als het gaat om hetgeen wij met #1Patient1Record4Belgium hard voor aan het strijden zijn: ervoor zorgen dat de data van de patiënt daadwerkelijk bij de patiënt terechtkomt.
31 okt 2024
Voor iemand die zo vaak in ziekenhuizen moet zijn, is het ontzettend frustrerend om steeds weer dezelfde vragen te krijgen.
29 okt 2024
Door je eigen ervaring als patiënt of door het zo goed mogelijk mee te maken via een naaste: iedereen wordt geconfronteerd met het probleem van het beheer van zijn medisch dossier dat we willen oplossen.
24 okt 2024
We al heel veel data hebben, maar het simpelweg niet hergebruiken of inzetten bij klinische behandelingen. En dat terwijl juist dit zo belangrijk is.